Bucak Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bucak Ziraat Odası > Haberler > Gübre Kullanım Rehberi

Gübre Kullanım Rehberi

Ürünlerinize İyi Bakın: Gübre Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bitkilerinizin yeterli su ve doğru ışığa ihtiyacı olduğunu biliyorsunuz. Peki, bitkilerinize daha iyi bakmak için gübreleme konusunda daha fazla bilgi almak ister misiniz? O zaman sizin için hazırladığımız gübre kullanım rehberini mutlaka okuyun…


Gübre Nedir?

Bitkilerin büyümesini sağlayan ve verimini artıran gübre hem doğal hem de yapay bir maddedir. Gübreler, toprağın doğal verimini artırırken topraktan alınan kimyasal elementleri önceki mahsullerle değiştirir. Bu sayede toprağın kalitesini artırır, bitkilerin de ömrünü uzatır.

Ancak gübre, bitki besini ile karıştırılmamalıdır. Bitkiler, kendi besinlerini fotosentez esnasında ışığı kullanarak üretir. Diğer yandan gübre, daha çok sağlığınızı iyileştirmek için aldığınız vitaminlere benzer. Gübreli toprağı her suladığınızda mineraller kendini salar, böylece bitkiniz tüm bu faydalı minerallerden yararlanabilir. Ayrıca bitkiniz, gübreden aldığı fazla miktardaki mineralleri kullanmaz.




Gübrenin Faydaları

Gübre,  bitkinizin toprağının zamanla kaybedeceği temel besinlerin yerini alır. Yani bitkinizin ihtiyaç duyduğu temel besin seviyelerini yüksek tutup bitkinizin sağlığını korumak için gübre kullanımı şart. Ancak her bitki için aynı sıklıkta gübreleme yapmak zorunda değilsiniz.

Gübre Nasıl Seçilir?

Gübre alırken dikkat etmeniz gereken pek çok şey vardır. Ancak marka adı bunlardan biri değildir.  Azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K), bitkinizin ihtiyaç duyduğu temel makro besin maddeleridir. Bu nedenle gübre alırken önemli olan seçtiğiniz gübre içindeki N-P-K oranı olmalıdır. Ayrıca daha yüksek oranlı gübreler, düşük oranlı gübrelere göre daha konsantredir.

Bunların yanı sıra, gübrenizin mikro besinleri de olabilir. Mikro besinli gübreler, “tam gübre” olarak adlandırılır. Tam gübreler de kalsiyum, magnezyum, bor, demir, çinko, kükürt, nikel, manganez, bakır ve molibden içerebilir. Unutmayın, her mikro besin, bitkilerin enzimatik, hücresel ve gelişimsel süreçlerinde önemli rol oynadığı için tercihinizi tam gübrelerden yana da yapabilirsiniz.




Gübreleme için 7 Hızlı İpucu

İpucu 1. Taban gübrelemesi esnasında tohum ekiminde veya fide dikiminde gübreler 8-10 cm derinliğe ve 5-6 cm yan tarafına olacak şekilde uygulanmalıdır.

İpucu 2. Potasyumca yetersiz olan hafif ve orta bünyeli topraklarda  gübreleme mutlaka üç besinli kompoze gübrelerle yapılmalıdır.
İpucu 3. Toprağın pH’ını düşürmek için yapılacak çok ince öğütülmüş toz kükürt uygulaması her yıl yapılmaz. Toprak pH değeri ölçülerek gerekirse 5-6 yılda bir uygulanabilir.

İpucu 4. Anızın kısa sürede ayrışmasını sağlamak için toprağa karıştırma işleminden önce dekara 5-6 kg CAN (%26 N) gübresi serpme olarak verilmelidir. Bu gübreleme uygulaması sayesinde toprağa karıştırılan anız daha kısa sürede ayrışacak, sonraki ürünün daha kolay ekilmesine yardımcı olduğu gibi toprakta organik madde birikimi meydana getirecektir. Bu şekilde daha sonra ekilecek bitkiye daha iyi bir tohum yatağı imkânı hazırlanmış olur.

İpucu 5. Gübreleme, mutlaka toprak analizine ve dekardan alınabilecek ürün miktarına göre yapılmalıdır.

İpucu 6. Gübrenizin ve bitkinizin ihtiyacı olan N-P-K değerlerini bilin. Bu, bitkinizin ihtiyaç duyduğu ve gübrenizde olması gereken makro besinlerin oranıdır. 

İpucu 7. Mikro besinler, makro besinler kadar önemlidir, bitkilerin bunlara da ihtiyacı vardır. Genel olarak mikro besinler gübrelerde bulunur ve bitkinin enzimatik, hücresel ve gelişimsel işlevlerinde rol oynar.


Gübre Çeşitlerimiz ve Kullanım Rehberi


Organomineral Gübre 8-20

Toprağın Azot, Fosfor ve Kükürt ihtiyacını karşılayarak toprağın temel elementler bakımından zenginleşmesini yardımcı olur. İçeriğindeki fosfor sayesinde bitkinin daha iyi köklenmesine katkı sağlar. Ekinlerdeki kardeşlenmeyi çoğaltmaya yardımcı olur. Ürünün hızlı gelişmesine yardım eder. Başak danelerini daha iri ve dolgun olmasını sağlayarak bol ürün elde edilmesine yardımcı olur. İçerisindeki Kükürt toprak pH' sını aşağı çekerek makro ve mikro element alımını hızlandırıl­masına yardımcı olur. Topraktaki kireci parçalamaya kalsiyum alımının kolaylaş­masına yardımcı olur. Özellikle buğday ve mısır için tavsiye edilir. 




 Üre (%46 Azot)

Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her türlü ürünün gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.




Can (%26 Azot)

CAN gübresi, başta buğday ve arpa gibi tahıllar olmak üzere tüm kültür bitkilerinde üst gübre olarak çapada ve sulamada kullanılır. Bitkilerin beslenme ve gelişmelerinde yararlı etkileri olan mikroorganizmaların etkinliğini artırır. Organik ve inorganik özellikteki toksik birleşiklerin nötrleşmesini ve topraktan uzaklaşmasını sağlar. Asit tepkimeli topraklarda biryandan toprağın asitliğini giderirken öte yandan kalsiyum ihtiyacını karşılar. Kalsiyum bitkinin çiçek oluşumunda birebir rol oynar. Bitkide kalsiyum noksanlığında genç yapraklar önce sararmaya başlar, daha sonra yaprak uçlarının kenarları yukarıya ve aşağıya doğru kıvrılır, bunun sonucu olarak yapraklar düzgünlüklerini yitirirler.




15.15.15.15.+Zn (Çinkolu)

15.15.15.15+ ZN Süper Kompoze Gübre Ürün İçeriği 

  • %15 Azot (N)
  • %15 Fosfor (P2O5)
  • %15 Potasyum (K2O)
  • %1 Çinko (ZN)


Dengeli gübreleme yapmak için ideal bir ürün olan 15.15.15+ZN gübresi mahsulde verime etki etmektedir. Asıl faydası ise kalite üzerine olmaktadır. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde özellikle üründe kalite artar. Gübre bileşimine ilave edilen çinko, çimlenme hızlı kök oluşumu ve büyüme üzerine etkilidir.



15.15.15.15. +(SO3) (Kükürtlü)

15.15.15 Kompoze Gübre Ürün İçeriği

  • %15 Azot (N)
  • %15 Fosfor (P2O5)
  • %15 Potasyum (K2O)
  • %10 Kükürt (S)


Azot, fosfor ve potasyumu eşit oranda içeren kompoze bir gübredir. Daha çok meyvesinin ve danesinin kalitesi ön plana çıkan bitkilerde kullanılır.


20.20.0 (Kompoze)

20.20.0 Kompoze Gübre Ürün İçeriği

  • %20 Azot (N)
  • %20 Amonyum Azotu (NH4-N)
  • %20 Fosfor (P2O5)

 

İçeriğindeki azotun ve fosforun tamamı bitkilerin alabileceği formda bulunur.  Ekinlerin kök, sap, meyve ve yaprak gelişimini hızlandırır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Bileşiminde bulunan iz elementler (çinko, demir, bakır, mangan) ile büyüme ve gelişmeyi destekler. Yağışla kolay kolay yıkanmadığı için yağış alan alanlarda bile ekinlerin gerekli besinlere ulaşabilmesine imkan tanır. Ekinlerin çiçek ve meyve tutumu çok daha fazla olur. Yeşil aksamın daha sağlam olması beklenir. Bitkiler ideal oranda boylanabilir. Verim ve kalite artışı yaşanır. Çimlenme ve tohum oluşumu teşvik eder.

 



DAP (18-46-0)

  • %18 Azot (N)
  • %46 Fosfor (P2O5)


İçeriğinde azot ve fosfor gibi iki önemli bitki besin maddesi bulunan kompoze bir gübredir. Yüksek oranda fosfor içerdiğinden bitkinin ilk gelişme dönemlerinde kök gelişimini hızlandırır ve kök sistemini güçlendirir. Çiçeklenmeyi sağlayarak dane ve meyve tutumunu artırır.