Bucak Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Bucak Ziraat Odası > Haberler > Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Akademik Personeli Prof. Dr. Sayın Hasan YILMAZ Danışmanlığında Ziraat Mühendisi Sayın Şeyma ÖZER"in Hazırladığı İlçemiz Bucak"ta Çörek Otu Yetiştiriciliği ve Sorunları Konulu Lisans Tezinden Alıntıdır.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Akademik Personeli Prof. Dr. Sayın Hasan YILMAZ Danışmanlığında Ziraat Mühendisi Sayın Şeyma ÖZER"in Hazırladığı İlçemiz Bucak"ta Çörek Otu Yetiştiriciliği ve Sorunları Konulu Lisans Tezinden Alıntıdır.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Akademik Personeli Prof. Dr. Sayın Hasan YILMAZ Danışmanlığında Ziraat Mühendisi Sayın Şeyma ÖZER"in Hazırladığı İlçemiz Bucak"ta Çörek Otu Yetiştiriciliği ve Sorunları Konulu Lisans Tezinden Alıntıdır.
İlçemiz İçin Ekonomik Öneme Sahip Çörek Otu İçin Böyle Bir Katkıda Bulundukları İçin Başta Ziraat Mühendisi Şeyma ÖZER ve Danışmanı Prof. Dr. Hasan YILMAZ"a Teşekkür Ederiz..
Çörek otu (Nigellasativa L.), Ranunculaceae (Düğün çiçeğigiller) familyasından olup günümüzde başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak tarımı yapılan tek yıllık otsu bir bitki türüdür. Türkiye’de 12 Nigella türü yetişmektedir. Bunlardan Nigellasativa, Nigelladamascena ve Nigellaarvensis’in tohumları halk hekimliğinde ve baharat olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ülkemizde tarımı yapılan ve ticarete konu olan tek çörek otu türü Nigellasativa L.’dir. Türkiye’de yaygın olarak Afyon, Isparta, Burdur ve Konya yörelerinde tarımı yapılmaktadır . Bitkinin tarımı dünyada Güney Avrupa, Suriye, Pakistan, Hindistan, Mısır, Suudi Arabistan, İran, vb. ülkelerde yaygın olarak yapılmaktadır.
Çörek otu tohumları uzun yıllardan beri halk hekimliğinde kullanıldığı gibi günümüzde de tedavi edici özelliklerinin yanı sıra yaygın olarak bilinen baharat bitkilerinden biridir. Halk hekimliğinde idrar ve süt artırıcı, iştah açıcı, midevi, gaz ve adet söktürücü özelliklerinden dolayı kullanılır. Bunların yanı sıra antioksidan özelliğinden dolayı kolesterol düşürücü ve tansiyon tedavisinde de kullanılmaktadır). Ünlü Yunan hekimi Dioscorides çörek otunu baş ve diş ağrıları için önermiştir. Ayrıca, Hipokrat ve İbn-i Sina’nın reçetelerinde de çörek otuna özel bir önem verilmiştir. Özellikle Tıbbi Nebevi’de geçtiği için, İslam ülkelerinde kutsanmış tohum olarak değer görür; ölüm dışında her hastalığın şifasına sahiptir 
Çörek otu Dünya’da ve Türkiye’de tüketiminin çok olan yağlı tohumlar arasındadır fakat üretim miktarı hakkında çok fazla araştırmalar yapılmamaktadır. Türkiye 2017 yılında ulaşılan verilere göre çörek otu ekim alanı 32 560 dekar olup, üretim miktarı ise 3094 tondur. Burdur ili bucak ilçesinde üretim miktarı yıldan yıla artışlar göstermektedir. Burdur bucak’ta 2017 yılında Bucak Tarım ilçe müdürlüğünden almış olduğumuz verilere göre toplamda 8618 dekar çörek otu üretimi yapılmıştır .Türkiye’de çörek otunda ihracatı yapılmamaktadır ve iç pazarda tüketilmektedir.
Bu Rakam Bucak Ziraat Odası 2018 Verilerine Göre 9662 Dekara Kadar Yükselmiştir.